Claustrarea culturala si remediul lingvistic

A fi condamnat la o singura limba inseamna a fi condamnat la o singura viata si la nici o salvare. Dimpotriva, posibilitatea de a trai in mai multe limbi anuleaza sentimentul claustrarii produs de inevitabilitatea mortii organice. Daca fatalitatea mortii nu ne sufoca, este pentru ca, pe dinauntru ficare om traieste, in mod instinctiv, experienta alternativei. In suma, alternativa lingvistica prefigureaza alternativa ontologica: non omnis morirar.

Daca indestructibilitatea eului este data de experienta alternativei lingvistice, atunci cu atat mai mult sanatatea inteligentei, care inseamna discernamant si detasare, trebuie sa rezulte prin observarea pluralismului cultural. Hrana la izvoarele unei singure culturi da o forma specifica de claustrare, pe care in Europa o numim traditionalism (cum este cazul culturii romane tutelate de cea franceza si structurata in perioada interbelica in principal ca o periferie sterila a acesteia). Motivul e elementar: cititorul necunoscator de limbi straine nu alege direct, ci prin intermediul selectiei prealabile operate pe piata traducerii, care este cea mai mare inselatorie pe care ar putea sa o cunoasca eul vreodata.

Recomand urmatoarele sinteze referitoare la sentimentul claustrarii:

  1. Constantin MIU, Teroarea Materiei: http://www.poezia.3x.ro/MIUi4.html;
  2. Roxana URSANESCU, Dosarul Marturiilor fara Glas: http://convorbiri-literare.dntis.ro/URSARESCUaug5.htm.
  3. Ioan HOLBAN, 70 de Ani de la Debut: http://convorbiri-literare.dntis.ro/HOLBANapr7.html.
  4. Ionel BEJENARU, Romanul si Claustrarea: http://www.jurnalulliterar.ro/articole/Pamflet/Romanul-si-claustrarea/909/66.
  5. Emil CIORAN, Invincibilitatea locului: http://www.revistanoinu.com/spune/rezonante/emil-cioran-invincibilitatea-locului.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s